Jawatan Kosong Bomba

Jawatan Kosong Bomba 2017. Bomba & Penyelamat Malaysia telah membuka peluang kepada calon yang berminat untuk mengisi kekosongan jawatan kosong.

Jawatan Kosong Bomba


Jawatan kosong 2017 untuk bomba ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia tak kira negeri dan jantina. Pastikan setiap calon membaca dengan teliti setiap syarat yang ditetapkan sebelum memohon.

Jawatan Kosong Yang Ditawarkan:


Pegawai Bomba Bantuan (PBB)

Gaji : Elaun Kedatangan

Temuduga : 31 Disember 2016 

Kelayakan : PMR

Cara Untuk Memohon: 



Setiap permohonan yang dihantar adalah SULIT dan RAHSIA. Pastikan setiap maklumat peribadi yang diberikan adalah betul dan tepat. Pihak Bomba akan memanggil calon yang layak & disenaraikan pendek sahaja. Jika anda tidak menerima sebarang maklumbalas 3 BULAN selepas permohonan kerja kosong terkini ini, bermakna status permohonan anda TIDAK BERJAYA.

Lokasi untuk jawatan bomba ini: Balai Bomba Cameron Highland


1. Bagi mereka yang berminat dengan jawatan Bomba ini boleh dapatkan Borang Permohonan PBB3 terus di Balai Bomba atau muat turun secara online disini.


2. Borang Permohonan tadi perlu dihantar bersama gambar berukuran paspot, salinan IC, salinan sijil persekolah dan dokumen-dokumen lain yang berkaitan serta Notis Kebenaran Majikan (bagi yang sedang bekerja) kepada Jabatan Bomba & Penyelamat Negeri masing-masing.

Syarat Kelayakan :


1. Syarat minima PMR.

2. Berumur 18 tahun keatas sahaja.

3. Tinggi minima – 1.57m (lelaki) dan 1.53m (wanita).

4. Berat minima – 48kg (lelaki) dan 46kg (wanita).

5. Pemohon perlu tinggal atau bekerja dalam lingkungan 5 km daripada Balai atau boleh sampai dalam masa 5 minit ke Balai.


Kongsi di Facebook, Whatsapp dan Telegram Anda kepada rakan-rakan atau kenalan anda yang turut sama berminat untuk memohon Jawatan Kosong Kerajaan terkini ini.
Semoga berjaya dalam permohonan anda.



{ 48 comments.. read them below or add one }

Ejoi Angah Ejoi Angah December 20, 2016
Assalam...area muar,johor x ad jwtan kosong ke?
Rahamat Rafie Rahamat Rafie December 20, 2016
Nak mohan cm mne area muar juga ne
Nur Syafiqah Nur Syafiqah December 21, 2016
borang ni nk kna hntr kt mne erk
Sellye Severinus Sellye Severinus December 21, 2016
Lepas isi borang tu, nak hantar borang kat mana??
Unknown Unknown December 21, 2016
Tlong la bg pncerahan.nk hntr kt mana borang ni
Zafiq Iqmal Zafiq Iqmal December 21, 2016
Mcm mane nak amik borang bomba
Unknown Unknown December 21, 2016
kat kota kinabalu ble apply ker bomba
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Setakat ni takde jawatan di Muar, kalau ada admin update ye :)
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Download di link yang disediakan.
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Hantar kepada jabatan bomba yang berdekatan.
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Hantar kepada jabatan bomba yang berdekatan.
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Hantar kepada balai bomba berdekatan :)
Bakri Thuwaini Bakri Thuwaini December 22, 2016
Dekat perak tak de kosong ker ?
Nuyu Chax Nuyu Chax December 22, 2016
Kat KEMAMAN boleh apply ke bomba??
Nuyu Chax Nuyu Chax December 22, 2016
Kat KEMAMAN boleh apply ke bomba??
Dikki December Dikki December December 22, 2016
Area sabah ada kekosongan bomba tak?
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Buat masa ni perak takde lagi, kalau ada nanti kami update :)
Staff JKKM Staff JKKM December 22, 2016
Buat masa ni sabah takde lagi, kalau ada nanti kami update :)
Unknown Unknown December 22, 2016
Area kelantan xde kosong ke sis?
Staff JKKM Staff JKKM December 23, 2016
Kelantan pun tak bukak lagi, nnti untuk sesi pengambilan 2017 nye sis akan update ye.
Mohd Shahfiq Mohd Shahfiq December 23, 2016
Kalou dok melaka boleh mohon ke jawatan kosong ni..
Staff JKKM Staff JKKM December 23, 2016
Boleh, tapi kene tinggal kat sana nnti.
Theresa Ping Theresa Ping December 23, 2016
Area miri sarawak masih ada kosong ke ?
shahkryul niezam shahkryul niezam December 26, 2016
Kalau pakai cermin Mata boleh mohom tak
Asfiezan_ Arz Asfiezan_ Arz December 26, 2016
Borang ni just print jer and hantar ke balai yg berdekatan ? Tpi borang ni tarikh nye 2014 ?
Mohd Ismail Mohd Ismail December 26, 2016
2014 tu akta dan peraturan berkuatkuasa 2014 tuan..bukan tarikh 2014.
Staff JKKM Staff JKKM December 26, 2016
Ye betul, itu akta nye. Terima kasih Mohd Ismail.
Unknown Unknown December 26, 2016
Puan Alor setar Ada Jawatang kosong kah
Staff JKKM Staff JKKM December 26, 2016
Kami akan update ye kalau ada terima iklan daripada kawasan alor setar. :)
Danny 65 Danny 65 December 28, 2016
Borang tu bleh x klau hnta ke balai bomba brhampiran?? Misal kata sye stay pj..so bleh hnta ke balai bomba pj or ad balai trpilih..mintak penjelasan..
Staff JKKM Staff JKKM December 28, 2016
Mengikut pengetahuan saya, boleh, kalau ada kekosongan di balai berhampiran tersebut. Jika tiada kekosongan awak boleh bertanya mereka di mana balai bomba yang masih ada kosong. Kalau misalnya awak nak mohon di Johor, awak kene hantar borang ke sana.
Fadzli Deli Fadzli Deli January 03, 2017
Temuduga terbuka bomba thn nie ad tak???
Joker Joker January 09, 2017
Bayaran elaun antara RM6 hingga RM7.80 sejam
Muhammad Shahrul Izzuddin Muhammad Shahrul Izzuddin January 10, 2017
Borang boleh dapat dibalai bomba tak???
yayan apple yayan apple January 13, 2017
di sabah area papar ke bofot ada kosong tak ?
dynz qaseh dynz qaseh January 15, 2017
Masih ada kekosongan lagi ke ni?? Mohon pencerahan
Slyvia Vieya Slyvia Vieya January 16, 2017
Admin kat area sibu,sarawak ade ksong tak?? Lagi satu kalau ujian fizikal kat jisim bdan lah boleh dipertimbangkan ker admin??
Staff JKKM Staff JKKM January 16, 2017
Admin akan update kalau ada kekosongan di area sarawak.
Staff JKKM Staff JKKM January 16, 2017
Boleh, boleh minta borang di mana2 balai bomba berdekatan. tapi bergantung juga kalau ada kosong ke tak kat balai tersebut.
Staff JKKM Staff JKKM January 16, 2017
Kalau ada nnti admin update ye. :)
Dayah Johan Dayah Johan January 18, 2017
salam. untuk area kelantan dah buka ke permohonan tu ya?
roccat 22 roccat 22 January 21, 2017
di Selangor Ade x..klang
Unknown Unknown January 21, 2017
Assalamualaikum admin..
Sabah buat masa ne ada x?
Kalu ada rezeki sya nak mohon..
minami 0125 minami 0125 March 30, 2017
pembayaran gaji berdasarkan elaun per jam sebanyak RM6 sejam.Pegawai Bomba Bantuan atau singkatannya PBB akan dapat RM1440 jika bekerja penuh dalam sebulan.tetapi jika sesiapa yang membaca komen ni ingin meminta kerja,saya cadangkan supaya berwaspada,fikir akan kebaikan dan keburukan yang saya dedahkan.1-gaji selalu lewat.tak menentu,kadangkala 27hb,kadangkala 3hb.jadi untuk yang ada komitmen,maka bersedia untuk membayar denda yg bank kenakan.walhal masa temuduga telah diberitahu gaji masuk pada 25hb,kerana elaun kiraan ditutup dan dihantar ke ipupejabat pada 20hb setiap bulan.2-kerja lebih walaupun gaji kurang.bila ada kes,pbb yg didepan sedangkan permanent akan tinjau dari belakang AKA takde keja rilek2 je.sedangkan gaji permanent 2@3 kali ganda lebih tinggi,semasa temuduga dan tamat latihan pun dah diberitahu yang PBB tidak boleh berhadapan api,cuma bantu di belakang,tapi dah kerja,pbb yg harap insuran kelompok inilah yg berada di hadapan sekali.3-tiada pinjaman bank atau ceti haram sekalipun sebab tiada slip gaji,alasan yg diberikan oleh jabatan hanya sebab PBB gaji guna elaun.tak munasabah kalau PBB yg meminta bergaji minimum RM1400 setiap bulan.4-insuran?ada,kelompok.bahkan jika anda berkerja PBB,terlibat kemalangan semasa datang atau balik kerja,maaf,insuran takkan bayar.HANYA kemalangan semasa bekerja yang dibayar.swasta,balik atau pergi kerja pun dapat dalam masa yang dinyatakan dalam syarat2 pembayaran bg perkeso.